Сезонът за разходки в планината вече е в разгара си, много хора вече проучват и Ком-Емине, а някои вече тръгнаха. Именно заради това и написахме това ревю на щеките предлагани от Zajo, за да можем да сме Ви максимално полезни при избора им.

Следват по няколко думи за всеки един модел, както и заключение в което ще Ви препоръчаме най-добрия (според нас!) модел, както и ще направим сравнение между базовите им характеристики.

Щеките на словашката компания Zajo споделят няколко общи характеристики, но в колекцията има и разнообразие от екстри и дори нетрадиционни варианти като модел с бамбукови елементи и коркова дръжка.

1. Zajo ALU - базовият модел с цена от 59,00 лв.

Zajo Alu може да се опишат само с една дума - минималистични. Моделът е направен изцяло от алуминий 7075, което спомага за отличната им издръжливост и както ще видим по-късно и ниското тегло, което е постигнал производителя. Дръжката е изградена от пластмасова анатомична горна част, в която е захваната лентата за ръката. Тя продължава надолу с пяна, която гарантира отлично сцепление във всички условия - сухо време (и потенциално потна длан), така и при валежи. При чистия Alu модел дръжката има само 1 позиция, т.е. не може да свалите бързо ръката надолу, за да избегнете регулирането при изкачване на стръмен участък. Това от своя страна печели и малко тегло. Комплектът щеки без допълнителни перца или гумени крачета тежи 478 грама, а аксесоарите към тях са както следва: малки перца - 9 гр., големи перца - 16 гр., гумени крачета - 16 гр. Производителя дава тегло 500 гр., т.е. то е леко завишено и трябва да се приема като ориентир.

Самата дръжка е удобна, а лентата за китката е ергономична и разполага с подплата от вътрешната страна, което повишава конфорта. Регулирането на лентата става лесно с една ръка, но също така тя е достатъчно затегната, за да не се разхлабва по време на употреба.

Като заговорихме за регулиране на височината това е една от характеристиките на линията щеки на Zajo, която е споделена - всички те могат да се регулират от 145 см. до 66 см., като това става посредством бързите връзки SLS (Smart Locking System). Те могат да се регулират и затягат според теглото на потребителя, за да не позволят сгъването на щеката при прекомерно усърдие върху нея. Веднъж настроени, регулирането на щеките става бързо и интуитивно, за не повече от 10 секунди, за което не е нужна втора ръка.

Цветът на най-горната третина на щеките е тъмно зелен, а на долните - сив, като и трите части са направени от анодиран алуминий, а върхът (както и на всички останали модели) е от карбид, което гарантира дълги години безпроблемна експлоатация.

2. ZAJO ALU Pro - алуминиеви щеки за трекинг с чудесни характеристики и изключително добра цена (59,00 лв.)

ZAJO ALU Pro са по-големия брат на базовия модел ZAJO ALU. Те идват в два цвята, fiery red и cress green. Основната разлика при тях е удължената дръжка в частта с пяна, което позволява две позиции на ръката при изкачване на стръмни участъци. Аз лично не използвам тази позиция, защото не намирам за удобно да пускам щеката в този момент, но на някой може да изисква тази екстра.

ZAJO ALU Pro щекиZAJO ALU Pro щеки

ZAJO ALU Pro щекиZAJO ALU Pro щеки

Добавянето й не е увеличило с много теглото, като то е 495 гр. за комплект без екстри (съответно: малки перца - 9 гр., големи перца - 16 гр., гумени крачета - 16 гр.), при посочено тегло от 500 гр. от производителя.

ZAJO ALU Pro щекиZAJO ALU Pro щеки

3. ZAJO Bamboo - еко тематичен вариант за любителите на по-природосъобразния живот. Цена: 59,00 лв.

ZAJO Bamboo представляват алуминиеви щеки за трекинг, които съвместяват няколко екологични добавки заедно с традиционната конструкция от алуминий 7075 и пластмаса тук и там.

ZAJO Bamboo щекиZAJO Bamboo щеки

На първо четене се забелязва, че най-горната им част е облицована с бамбук. Най-вероятно това не е само козметичен трик, а и самата стена от алуминий е изтънена, за да компенсира теглото на допълнителния пласт и лепило. Наистина визията е отлична.

Като добавка на облицовката от ZAJO са помислили и как да намалят употребата на въглеводороди в дръжката като са създали такава от рециклиран корк + горна част от пластмаса с вложени парчета от корк в нея. Това предоставя отлично сцепление с ръката и отлични характеристики, когато дланта е влажна. Дръжката е единична, без добавена втора зона за хващане при стръмни участъци.

ZAJO Bamboo щеки

Изненадващо тези нововъведения са довели и до понижение на теглото, като то е само 466 гр. за комплект без допълнителните аксесоари. (500 гр. дадени от производителя)

4. ZAJO Carbon - флагманът на ZAJO, предоставящ чудесни характеристики на изключително привлекателна цена от 88,00 лв.

Както и самото име говори тези щеки са частично направени от карбон. Най-горната им част е изградена от карбонов композит, а долните две остават алуминиеви. Някои хора ще се питат защо щеките не са направени изцяло от карбон. Самия той е изключително здрав и лек, но има един много важен недостатък - крехък е. Именно заради това от ZAJO са предпочели да направят комбиниран модел, взимащ най-доброто от двата свята - лекотата в горната част на щеката и здравината и устойчивостта на усуквания, заклещвания в камъни и случайни ритници, която е по-характерна на алуминия. Разбира се може ли са да направят долните части по-дебели, но това е щяло да бъде за сметка на теглото.

Моделът идва в два цвята: carbon и blue jewel.

ZAJO Carbon щекиZAJO Carbon щеки

ZAJO Carbon щекиZAJO Carbon щеки

Именно тази комбинация Ви гарантира дълги години безпроблемна употреба и по-ниската цена спрямо други модели със сходно тегло и характеристики.

Самото тегло е 454 грама за чифт без допълнителните аксесоари.

ZAJO Carbon щекиZAJO Carbon щеки

Дръжката отново е двойна и изградена от полиуретанова пяна, която се адаптира към формата на дланта след няколко дневна употреба.

Отново са налични и SLS (Smart Locking System) закопчалките, с които лесно можете да регулирате дължината на щеките от 66 см. до 145 см.

Няколко съвета от нас и финални думи:

1. След употреба винаги почиствайте със суха кърпа и не слагайте щеките на място с висока температура или силно слънчево греене.

2. Използвайте втората "хватка" на дръжката при нужда при стръмни изкачвания. Просто пуснете щеката, при което тя трябва да увисне на лентата, захваната на китката Ви. При това положение просто хванете долната хватка (можете да си помогнете с другата ръка). Лентата ще се пресуче на 180 градуса, но това не е проблем, защото така или иначе тя ще е опъната и няма да е от страната на дланта Ви. След като стръмното свърши можете отново с едно движение да промените хвата на нормалния в горната част, като използвате лентата, за да намалите усърдието в пръстите.

3. При регулиране предмишницата Ви трябва да е хоризонтална на равен терен, т.е. при изкачване можете да скъсите и обратно при спускане може да удължите щеките, за да имате повече комфорт. При разпъване не преминавайте знака стоп, който оказва последната възможна позиция.

ZAJO щеки - знак стоп

4. При наличие на големи камъни, цепнатини и мека почва с много кал препоръчваме да използвате малките перца, които ще предпазят щеките от потъване и заклещване. Ако се опитате да издърпате напред заклещена между камъните щека можете много лесно да я огънете. Същото се отнася и при преминаване на дървени мостчета, просто ги вдигнете. :)

5. Никога не разчитайте на щеките като последно средство за баланс и не пренасяйте цялата си тежест на тях. Те са средство с което можете да намалите натоварването на краката си и да изпитате по-голямо удобовствие от планината, а не средство за помощ при бедствие или екстремна ситуация.

Избор на редактора:

Считайки всички детайли в тази статия и вече 6 месечната ми употреба на модела се радвам да заява, че модела ZAJO Carbon е избора на редактора от посочените 4 модела. Комбинацията от ниско тегло и привлекателна цена ги прави избор номер 1.