Първата крачка към успешен и безопасен ден в планината е да направите предварителен план, който ще е основа на Вашето приключение. Нивото на планиране на прехода зависи от много фактори, включително, но не само: прогноза за времето, опит на гида и групата, предварителен маршрут и други. Планирайте винаги внимателно – вземете със себе си точната екипировка, нужното количество храна и вода и знайте собствените си лимити. Трябва винаги да подхождате трезво към тези особености, независимо дали се отправяте на кратък излет или смятате да направите Ком-Емине през това лято.

Винаги обаче трябва да мислите и за момента, когато нещо може да се обърка, например когато ще трябва да потърсите помощ, за да бъдете спасени от планината. Това може да Ви звучи прекалено, но дори базова информация за маршрута Ви и това с кой сте излезли, може да съкрати времето за което спасителите ще се справят с бедата в която сте изпаднали. Никой не отива в планината с идеята, че в края на деня ще има нужда да бъде спасяван, но това се случва дори през лятото, така че бъдете подготвени!

Какво да имате предвид:

Знайте лимитите на групата си - 101 начални съветаОпит и ограничения

Знайте, че всеки има своите лимити, дали физически или психически и планирайте маршрута според тези изисквания: физически и технически, групови и индивидуални. Ако надскочите възможностите на групата може да се окаже, че сте поставили някого в опасност. Планините имат своите изисквания и понякога хората не са подготвени на нивото им.

Маршрутът

Планирайте маршрута си и го запишете. Бъдете сигурни, че той е подходящ за Вас и всички в групата, взимайки предвид прогнозата за времето, разстоянието, нивото на физическа подготовка на всеки от групата и техните умения. Също така имайте предвид дали въобще можете да минете или бивакувате там на където сте се насочили, надали бихте желали разправии със служители на парка след като сте запалили огън в бивака си. След като сте записали маршрута си, дайте го на човек, на който имате доверие, че ще успее да се свърже и да го предаде на спасителната служба при нужда.

Времето

Времето може да има огромно влияние върху това дали даден ден в планината е приятен или се очертава случка в която сте го загазили. Проверете прогнозата и бъдете реалисти дали избрания маршрут е подходящ за преминаване през идните дни. Както знаете температурата спада с увеличаване на надморската височина, също така вали повече, ветровете са по-силни и самото време се променя много по-бързо отколкото в низините. Лошите метеорологични условия са причина за голяма част от планинските спасявания, които са следствие на лошо планиране на прехода.

Процедури при бедствие

Ако нещата отиват на зле трябва да сте подготвени. И тази подготовка трябва да е започнала още от вкъщи. Трябва да сте проучили къде да се обадите в случай на нужда и каква информация да дадете, за да улесните своето спасяване. Също така трябва да имате резервен план в случай, че там където сте няма GSM покритие. Ако изпаднете в беда и имате нужда от помощ в планината предварително разписания план на маршрута, даден на близък човек ще бъде от безценна помощ за спасителите от ПСС.

Винаги имайте резервен вариант за навигация в планината - 101 начални съветаНавигация

Често когато напуснете изходната точка се случва, че знаци и маркировка по пътя липсват. Това означава, че трябва да имате поне базови познания по ориентиране, за да можете да достигнете до дестинацията си и да се върнете безопасно. Лесно е да инсталирате апликация на телефона си, но се доверявайте сто процента на нея, защото телефонът може да се намокри в най-неподходящия момент.

Хипотермия

Хипотермията настъпва при студени и влажни условия, преумора и липса на достатъчно калории при тежки натоварвания, което води до изтощение. Всеки трябва да е запознат със състоянието на хипотермията и да разбира нейните симптоми, защото тя може да е смъртоносна. Сигурността на членовете на групата се поставя под риск, ако хипотермията не бъде разбрана напълно.

Дрехи

Когато сте в планината дрехите Ви трябва да бъдат топли и сухи. Носете достатъчно, но не прекалено много, защото ще Ви забавят и това ще доведе до излишна умора.Вземете поне две тениски от подходяща материя, както и два чифта чорапи. Ако се очаква да е влажно и ще спите в хижа вземете и втори чифт обувки (ниски и леки). Винаги носете едно леко яке с мембрана, леки са и заемат малко място. Друга опция е дъждобрана с отделение за раницата.

Основна екипировка

Освен удобни и функционални дрехи има и други елементи на екипировката, без които е рисковано да се отправяте в планината: карта и компас, комплект за оцеляване, челник, аптечка. Тези неща са от съществена важност когато планирате своя преход в планината и трябва да им се обърне изключително внимание. Не ги пренебрегвайте дори, ако отивате на познато за Вас място, често може да се случи да падне мъгла или да се извие буря, при което ориентирането при немаркиран маршрут става много по-трудно. Туристическите щеки пък ще облекчат натоварването в краката, особено при слизане

Винаги носете малко повече храна от нужното - 101 начални съветаХрана и напитки

Когато сте в планината ще имате нужда от повече енергия отколкото докато седите пред телевизора и затова се нуждаете от прием на храна, която ще задоволи енергийните Ви изисквания спрямо маршрута и време. Също така трябва да носите достатъчно вода за деня (или до момента в който можете да налеете по време на прехода). Имайте предвид, че някои хора в групата Ви може да не са толкова запознати с нужната храна за в планината. Съществен фактор спомагащ хипотермията е недостатъчния прием на калории, затова е нужно да носите със себе си нужното количество храна (защо не и дори да се презапасите малко с леки енергийни барове или ядки).

Първа помощ

Винаги имайте аптечка под ръка в групата. Тя трябва да е достатъчно заредена, за да Ви позволи да се справите с малки инциденти. Вземете под внимание и курсовете за първа помощ, където можете да научите и отработите практики, които да Ви помогнат в животозастрашаваща ситуация или чести медицински проблеми, които могат да Ви застигнат в планината.

Опасности

Сигурността в планината може да е под въпрос, ако не сте взели предвид всички рискове, които могат да Ви изненадат по пътя, например пресичания на стръмни участъци, блата, големи реки, сипеи и каменопади, лавиноопасни зони и други.

Като продължения на тази статия Спортен магазин Излез Навън! ще Ви представи допълнителна и по-пълна информация и съвети за всеки един от тези елементи, както и други полезни хитрини, които можете да използвате в планината. Очаквайте новата статия съвсем скоро!